Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2008

WANTED!



Jim Morrison
Arrest Date:September 28, 1963
Location: Tallahassee, Florida
Charges: This may have been the first time Morrison, who was a student at Florida State University at the time, was arrested by Floridian Police (this time it was for drunkeness and petty larceny of a police helmet and an umbrella), but it wasn't his last. Six years later on March 5, 1969 Morrison was arrested and charged with lewd and lascivious behavior, indecent exposure, profanity, and drunkenness during a Doors performance in Miami.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Jim Morrison…Respect….
Αντικατοπτρίζει τα ήθη και έθιμα μιας άλλης- ψευτο-πουριτανικής κοινωνίας, μια παροδική επανάσταση, η οποία όπως όλες οι επαναστάσεις ‘πνίγονται’, ή γίνονται μόδα (βλέπε punk, gothic κλπ). Όπως είχε γράψει και κάποτε ο bono των U2 ‘fuck the revolution’. O bono ήταν κάποτε και αυτός επαναστάτης ο οποίος έγινε μόδα και τελικά είναι μέρος του κατεστημένου, εφόσον συμβιβάστηκε για να προωθήσει τα πιστεύω του. Το ίδιο και ο Morrison, ταινία, μπλουζάκια, compilations….
Οι επαναστάσεις τέτοιου τύπου μοιάζουν retro πλέον (υπάρχουν κι άλλες όπως της πληροφορικής και της γνώσης π.χ.)….οι μόνοι ‘ήρωες’ είναι αυτοί που μέσω μη κυβερνητικών οργανώσεων ‘παλεύουν’ για το περιβάλλον, ανθρώπινα δικαιώματα κλπ.
Ίσως, επαναστάτες όπως ο Morrison, να μην χρειάζονται πλέον…..
Άλλωστε το rock ως ιδεολογία, σταματά με το τέλος του punk…….
Βασίλης Ζ

Ανώνυμος είπε...

ta pes ola,ase kai tipota gia mas!

Ανώνυμος είπε...

Στο επόμενο κείμενο που θα γραφεί…θα περιμένω πρώτα τα σχόλια άλλων…..με χαρά Johan …back 2 work mate……άτιμα ISO…

kappa p είπε...

Λιγο μπερδεμενο και αντιφατικο σε βρισκω Βασιλη μου στα περι "επαναστασης".Απ οσο θυμαμαι δε,ουδεποτε ο Μορισον δεν εδηλωσε επαναστατης ουτε τραγουδησε ποτε για επανασταση(με την κοινωνικο-οικονομικη εννοια) καθως επισης νομιζω οτι ουδεποτε δεν αποτελεσε επαναστατικο συμβολο,παντα με την ιδια εννοια.Οπως σωστα λες κατι τετοιο μονο για καποιους διαφημιστικους λογους θα μπορουσε να προβληθει και αυτο μαλιστα κατω απο επετειακες συνθηκες -πλεον.Η "επανασταση" στην οποια αναφερεσαι αφορουσε περισσοτερο το γενικοτερο κλιμα των late 60's,μονο που ο Μορισον θα ελεγα οτι ξεφυγε αρκετα απο αυτο και σαν εσωστρεφης που ηταν,"επλασε" το δικο του-σε καμια περιπτωση επαναστατικο-κοσμο.Και μερικα σπουδαια τραγουδια βεβαια!
Τωρα για τον bono και τα υπολοιπα,τι να πω..
Μεγαλη και ωραια κουβεντα ανοιγεις..

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα και πάλι….
Αρχίζω και το συνηθίζω το πρωί πριν αρχίσω δουλειά να γράφω απόψεις στο συγκεκριμένο blog, από τα λίγα που μπορεί κανείς να εκφράσει σοβαρές απόψεις, πολύ καλή δουλειά Κώστα.
Κώστα ναι όντος ως επανάσταση εννοούσα την επανάσταση των 60ς. Ο Morrison και οι άλλοι υπόλοιποι αποτελέσαν εφαλτήριο για κάτι τέτοιο. Ο συγκεκριμένος τραγουδιστής μπορεί ποτέ να μην ανέφερε ρητά πως είναι ‘επαναστάτης’, ούτε και να έγραψε ‘επαναστατικά τραγούδια’, αλλά από την συνολικότερη στάση του όπως π.χ. sex, drugs, ψυχεδέλεια, ακρότητες σε live concerts, αποτελούσε μέρος που εκείνη την εποχή χαρακτηρίζονταν ως ‘επανάσταση’. Επαναστάτης είναι με άλλα λόγια και κάποιος ο οποίος μπορεί να μην το δηλώσει ποτέ, αλλά με τον τρόπο ζωής και τις πράξεις του, να το αποδεικνύει έμπρακτα οποιαδήποτε στιγμή. Μην ξεχνάμε πως έζησε σε άλλα ήθη και έθιμα μιας ψευτο-πουριτανικής κοινωνίας.
Μια άλλη επισήμανση είναι πως ενώ όντος έπλασε έναν κόσμο μέσα του, κοιτούσε και κοίταξε την υστεροφημία του. Ανήκει σε group τραγουδιστών όπως π.χ. Ian Curtis, ζήσε έντονα, πέθανε γρήγορα και νέος….Η ερώτηση είναι αν ζούσε σήμερα θα ήταν ένας ‘ζωντανός μύθος’? Φαντάζομαι πως όχι και τόσο….. αν ζούσε, θα έκανε solo καριέρα, ίσως να τραγουδούσε μπαλάντες και θα έκανε ντουέτα-συνεργασίες με τον bono και τον van Morrison.
Όσον αφορά την μουσική, σαφώς και άφησε τραγούδια τα οποία δεν ξαναγράφονται, όπως επίσης και η ποίηση του.
Βασίλης Ζ

kappa p είπε...

Ξεκιναω αναποδα!Αν ζουσε σημερα ο Μορισον,θα τις "εβρεχε" στους αλλους τρεις που βγηκαν στην πιατσα με αλλον τραγουδιστη..
Επανασταση λοιπον...ειναι η το γκρεμισμα,η οριστικη ρηξη με κατι παλιο απο τα θεμελια του και η αντικατασταση του με το νεο,το καινουργιο.Δεν μπορω να συνδεσω -με αυτη την εννοια-κανεναν Morrison,Bono,Curtis,Gobain κλπ με καμια επανασταση περαν αυτης που εχει να κανει με τα μουσικα δρωμενα η την αποκαλουμενη "ποπ κουλτουρα".Αν κατι αλλαξε το ροκ εντ ρολ μετα τα 60'ς στην κοινωνια,αυτο ηταν ο τροπος αντιμετωπισης της νεολαιας που βρηκε την ευκαιρια να χειραφετηθει σεξουαλικα και πνευματικα.Πολλοι μπερδευουν την επανασταση με την αμφισβητηση,την διαμαρτυρια και την αρνηση,πραγματα που κατεκλυσαν εκεινη την εποχη δινοντας ταυτοχρονα και μουσικα αριστουργηματα.Υπηρξαν πραγματικοι επαναστατες που στην πλειοψηφια τους,γιναν ελαχιστα γνωστοι ή τους εφαγε η μαρμαγκα ή αλλοτροιωθηκαν στη πορεια.Την επομενη φορα θα μιλησουμε για τον Dylan..
Tωρα το αν το ροκ ηταν μια συγκεκριμενη ιδεολογια,αυτο μαλλον το απορριπτω.Αν ηταν ετσι,με την δυναμη που απεκτησε,θα αλλαζε τον κοσμο..Πολλα και καλα αλλα,οχι ομως ιδεολογια(πραγματι το τελευταιο "μπουμ" ηταν το πανκ).Ειμαι λιγο αυστηρος λοιπον και αμφισβητιας οσον αφορα την εννοια "επαναστατης" και ο Μορισον θα λεγα δεν ηταν κατι τετοιο(οι ακροτητες στα λαιβ και τα ναρκωτικα δεν ειναι επανασταση,εκτος και αν παλι μιλαμε για νεα ηθη και εθιμα) ,ουτε ηθελε αλλωστε..
Καλημερα..

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα και πάλι….
Όντος ο ορισμός της επανάστασης είναι αυτός, όλες οι επαναστάσεις οραματίζονται πως θα αλλάξουν τον κόσμο, όμως συνήθως αποτυγχάνουν ή γίνονται κατεστημένο.
Νομίζω πως και μόνο ότι άλλαξε ο τρόπος αντιμετώπισης των νέων, ήταν μια ουσιαστική ‘ανατροπή’…επίσης μην ξεχνάμε και νέα ρεύματα που δημιουργηθήκαν όπως μετα-μοντερνισμός.
Πρέπει να επισημανθεί πως, πρώτα αρχίζει η αμφισβήτηση σε θεσμούς, και πολλές φορές καταλήγει σε ακραίες ανατροπές (επανάσταση).
Το rock είναι σαν τον κουμμουνισμό…μια ουτοπία…πολλοί στο rock θέλησαν να αλλάξουν τον κόσμο μα οι περισσότεροι έγιναν κατεστημένο για το χρήμα (money talks…), το οποίο δεν είναι και κακό….
Το καλό είναι πως όλα αυτά στο 60, συνέβαλαν με τον τρόπο τους, έτσι ώστε σήμερα να μιλάμε ανοιχτά πλέον για τον ατομικό φιλελευθερισμό (πλέον του οικονομικού φιλελευθερισμού, ο οποίος άρχισε τα 80`ς) με μεγαλύτερη ανοχή από το κράτος. Θέματα που αφορούν τον αυτό-προσδιορισμό του ατόμου, διαφορετικότητα, την πλήρη νομιμοποίηση των ναρκωτικών και την πλήρη απελευθέρωση των αμβλώσεων βρίσκουν πλέον σύμφωνους αρκετούς όπως κι εμένα προσωπικά. Personal choice and freedom όπως λένε οι Αγγλοσάξονες….
Εποικοδομητική τελικά η συζήτησή μας… καταλήγει σε αρκετά συμπεράσματα.
Βασίλης Ζ

kappa p είπε...

003Βασιλη μου,εμεις θα μιλαμε μηνες οπως το παμε!Και μενα μ αρεσει η κουβεντουλα και θα χουμε αφορμες στο μελλον για την συνεχεια...Απλα,λεω κατι τελευταιο και βαζω ανω τελεια:Δεν εκφυλιζονται ή αποτυγχανουν ολες οι επαναστασεις-αν ηταν ετσι θα ειμασταν ακομα στον αιωνα του ...Περικλη!Αλλωστε ειναι και πολλων ειδων.Κοινωνικες,πολιτιστικες,τεχνολογικες..
Το ροκ εν ρολ,η πιο συναρπαστικη μουσικη του προηγουμενου αιωνα πιστευω,περα απ το οτι εσπασε τις ως τοτε μουσικες δομες,εγινε και το οχημα για ενα σωρο καινουργιες ιδεες και ρευματα.Επισης εκανε κατι που κανενα αλλο μουσικο κινημα δεν καταφερε,εβγαλε το "περιθωριο" στην φορα και ταυτοχρονα στην επιφανεια απωθημενα δεκαετιων προερχομενα βεβαια απο εκεινη την ψευτο-πουριτανικη κοινωνια που ανεφερες.
Ανθρωποι που δεν θα ειχαν στον ηλιο μοιρα και τραγουδουσαν φαλτσα,γιναν ξαφνικα ηρωες και διασημοι.και πολλα αλλα...το πα απο την αρχη,μεγαλη κουβεντα ανοιξες και θα υπαρχει και συνεχεια και στην εκπομπη φυσικα!