Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2008

ΣΑΣ ΠΗΡΑΜΕ ΧΑΜΠΑΡΙ !




Αν κάποιος που δεν ζει στη Θεσσαλονίκη, δει αυτή τη φωτογραφία θα πει αμέσως "μπράβο Δημαρχάρα,μα τι πολιτισμός,γίναμε Ευρώπη "κλπ. και θα είναι και λογικό.Αντε τωρα να εξηγήσεις την πικρή πραγματικότητα.Οτι δηλαδή το συγκεκριμένο σκηνικό είναι πλασματικό,ουδεμία σχέση έχει με τον τρόπο που ο Δήμ(ι)ος της πόλης αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο πρόβλημα που αφορά τον όλο και αυξανόμενο αριθμό των ποδηλατών και όχι μόνο.Θα έλεγα μάλιστα ότι το "τεράστιο" αυτό "έργο",αποτελεί και προσβολή της νοημοσύνης των πολιτών,μια χωρίς προηγούμενο κοροιδία,για τους εξής απλούς λόγους:
Πρώτον η συγκεκριμένη διαγράμμιση δεν είναι καινούργια-εδώ κινούνταν το γνωστό παραλιακό τρενάκι.Με λίγα λόγια,με 2-3 ταμπέλες και 5-6 στάμπες,βαφτίστηκε αυτό το έκτρωμα ποδηλατόδρομος.
Δεύτερον,είναι ο ΕΝΑΣ και ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΣ της Θεσσαλονίκης τούτος εδώ και έγινε στο μοναδικό της σημείο που πραγματικά δεν χρειάζεται!Δεν είναι λιγο ύποπτο αυτό?
Τρίτον,βάσει ποιανού σχεδίου έγινε αυτή η κίνηση,ποιό το επόμενο βήμα, δηλαδή ανάλογο έργο στη πόλη?Γιατί αν μείνει εδώ το θέμα,τότε όλοι θα καταλάβουμε ότι για κάποιο λόγο και εσπευσμένα παρουσιάστηκε το παραπάνω αστείο δημιούργημα,ίσως για να δικαιολογηθούν κάποιες ευρωπαικές επιδοτήσεις που λέγεται ότι μπήκαν στα ταμεία αλλά-τι κρίμα-ξοδεύτηκαν για αλλού...

Οι περισσότεροι έχουμε ταξιδέψει λίγο ή πολύ σε ευρωπαικές πόλεις και έχουμε δει τι γίνεται έξω(δεν είμαι ξενομανής,σε άλλα πράγματα χειρότεροι μπορεί να είναι,απλά ο ίδιος ο κόσμος σε κάποιες χώρες έχει επιβάλει με τον τρόπο ζωής του κάποια πράγματα) . Επίσης πολλοί συμφωνούμε στο ότι πολιτισμός και ποιότητα ζωής στις μεγαλουπόλεις, σημαίνει
πάρκα, ποδηλατόδρομους, συγκοινωνίες, θέσεις πάρκινκ, αθλητικά κέντρα,καθαριότητα..πράγματα μακρινά και άπιαστα,όσο θα κάνουν κουμάντο διεστραμένα μυαλά σαν κι αυτά που σκέφτηκαν και υλοποίησαν το εν λόγω "εργο" στην παραλία,που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το να εισπραξουν φόρους και πρόστιμα και να χτίσουν μέγαρα-τερατουργήματα για να στεγάσουν την ατέλειωτη γραφειοκρατική μηχανή τους η οποία άλλωστε εξυπηρετεί φυσικά και την βάση,το θεμέλιο λίθο της επανεκλογής τους:το ρουσφέτι..
Το έχω ξαναγράψει εδώ,δεν θέλει ποδηλάτες και ποδηλατόδρομους ούτε ο Δημ(ι)ος ούτε η εγχώρια κρατική μηχανή,γιατί πολύ απλά δεν μπορούν να έχουν έσοδα από αυτό το μέσο(τέλη,φόρους,πρόστιμα,παρκόμετρα κλπ) και όπως και σε ένα σωρό άλλα πράγματα, δεν τους νοιάζει η βελτίωση της ζωης μας παρά μόνο η ψήφος μας που σαν πρόβατα πολλοί πάμε και τους την δίνουμε ξανά και ξανά.
Ο μόνος τρόπος λοιπόν είναι να εξαναγκαστούν από τα πράγματα να το κάνουν.
Τι προτείνω?
Ραγδαία αύξηση των ποδήλατων που θα κυκλοφορούν μέσα στη πόλη στα επόμενα 1-2 χρόνια,έτσι ώστε το "θέμα" να γίνει "προβλημα" και μάλιστα όχι μόνο για τους ποδηλάτες αλλά και για τους υπόλοιπους(πεζούς,ΙΧ,λεωφορεία κλπ).Ενα πράγμα μόνο:προσοχή στο δρόμο,είναι επικίνδυνη η κυκλοφορία με το ποδήλατο σ αυτή τη πόλη και δεν χρειάζεται να θρηνήσουμε και θύματα,αν και όλοι ξέρουμε ότι στην Ελλάδα μόνο έτσι γίνονται έργα σε όφελος του πολίτη και της ασφάλειας του..

ΧΑΡΙΣΜΑ ΣΑΣ Ο ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ-ΚΑΝΕΙΣ ΜΕΣΑ Σ ΑΥΤΟΝ.ΟΛΟΙ ΑΠ ΕΞΩ!
** το καλοκαίρι που ξαναπήγα στην Κοπεγχάγη,έμεινα άφωνος με το εξής:Ο Δήμος της πόλης,διέθεσε 2-3000 ποδήλατα στο κέντρο της πόλης και σε ειδικές θέσεις,τα οποία μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει εντελώς δωρεάν,είτε είναι δημότης είτε είναι τουρίστας κλπ κλπ,για τις μετακινήσεις του...Βάρβαροι..

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνούμε.. αλλά παν` απ ` όλα είναι ζήτημα κουλτούρας… εδώ υπάρχει ακόμα η κουλτούρα του αυτοκινήτου. Γνωρίζω κοριτσάκια τα οποία εργάζονται στο κέντρο της πόλης (τσιμισκή), αμείβονται 700-800€ και παίρνουν καθημερινά το αυτοκίνητο τους, ξοδεύοντας μόνο για parking 200€ το μήνα….δεν είναι τωρινό το πρόβλημα.. φτιαχτήκανε πόλεις- άναρχα δομημένες δίχως πράσινο, πάρκα, ποδηλατοδρόμους…ο ποδηλατοδρόμος είναι για τα μάτια του κόσμου εκεί στην παραλία….επίσης δεν υπάρχει περιβαντολογικη κουλτούρα… βασικά δείχνει το επίπεδο μας ως λαός…που με απλά ελληνικά σημαίνει πως δεν είμαστε σοβαρός λαός…αυτός είναι και ο ‘καθρέφτης’ μας προς τα έξω….ερχόμαστε στα λόγια μου από άλλο σχόλιο πως, ίσως οι μόνοι ‘ήρωες’ σήμερα είναι αυτοί οι οποίοι κοινοποιούνται για θέματα όπως το περιβάλλον και προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν τους υπολοίπους… λιγότερα αυτοκίνητα, περισσότερα ποδήλατα….

Βασίλης Ζ

Υ.Γ. Ευτυχώς που υπάρχει και το ISO 14001 (περιβάλλον) για την βιομηχανία και κάτι γίνεται….

Ανώνυμος είπε...

Σήμερα ανακάλυψα την ύπαρξη αυτού του blog και διάβασα με τεράστιο ενδιαφέρον αυτό το κείμενο. Το μόνο που μπορώ να πώ είναι: Πόσο δίκαιο έχεις, ΔΥΣΤΥΧΩΣ, ΔΥΣΤΥΧΩΣ, ΔΥΣΤΥΧΩΣ (χίλιες φορές). Διάβασε τι έχω γράψει στην σελίδα του γκρουπ "Καντε την Θεσσαλονίκη πιο φιλική στα ποδήλατα" στο Facebook, πριν δω το άρθρο σου εδώ. Νομίζω ότι οι γνώμες μας ταυτίζονται απόλυτα. Η πόλη μας ξεπερνά το ένα εκατομύριο και έχει μόλις έναν ποδηλάδρομο- μαιμού, εκεί ακριβώς που δεν τον χρειάζεται. Δυστυχώς όμως, όπως σωστά σχολιάζει και ο Βασίλης Ζ. δεν έχει σχέση με την κουλτούρα μας το ποδήλατο ΑΚΟΜΑ. Το αμαξάκι είναι Status, φτάνει το εγώ μας στα ύψη, είναι προέκταση του εαυτού μας, μας βοηθά να δείξουμε την "παιδεία" μας και να βγάλουμε όλα μας τα σύνδρομα στην φόρα. Είμαι σίγουρος όμως ότι θέλουμε, δεν θέλουμε, αργά ή γρήγορα θα μπει το ποδήλατο στην ζωή μας. Εμείς που το αγαπάμε και το χρησιμοποούμε ήδη πρέπει να ξυπνήσουμε και τους υπόλοιπους. Είναι πολύ πιο εύκολο απο ότι φαντάζει. Βέβαια για να διευκολύνουμε την κατάσταση, αυτον τον δήμαρχο για τον οποίο καλύτερα να μην πω την γνώμη μου, πρέπει κάποτε να τον στείλουμε στο σπιτάκι του, να αγναντεύει την πολύαγαπημένη του πόλη απο ψηλά... Πιστέυω, συν τοις άλλοις, ότι ένα σοβαρό εμπόδιο στην πορεία της καθιέρωσης του ποδηλάτου, που εντάσσεται στα πλαίσια της αφύπνισης της περιβαλλοντικής μας συνείδησης (η οποία υπάρχει, έστω βαθειά μέσα σε κάθε πλάσμα που ζεί επάνω σε αυτή την γή) είναι η εσωστρέφεια και η αυταρέσκεια των ελλήνων. Πολλοί ακόμα και όταν βγαίνουν έξω απο τα σύνορα, δεν βλέπουν τίποτα καλύτερο, καθώς προχωράνε με "κλειστά" τα μάτια, αφού αυτό επιβάλει ο ναρκισσισμός μας... Άλλοι πάλι πιστεύουν ότι ζουν στο κέντρο του κόσμου και δεν υπάρχει λόγος να δούνε κάποιο άλλο μέρος. Άλλοι θεωρούνε in προορισμούς, χώρες αρκετά υποδεέστερες σε υποδομή απο την δική μας (βλ. Βουλγαρία, Τουρκία, Τυνησία) και άλλοι δυστυχώς δεν έχουν τα οικονομικά μέσα για να ταξιδέψουν εκτός Ελλάδος. Έτσι πάρα πολλοί ζουνε ευτυχισμένοι μέσα στην φρικτή μας πραγματικότητα. Όταν όμως μιλάμε αποκλέιστικά για ποδήλατο, αρκεί και μια βόλτα μέχρι την παραλία Νέων Επιβατών- Περαίας ή μέχρι το Ν.Ρύσιο που παρότι έχει ένα μπαρ και μια πιτσαρία όλο κι όλο, έχει και τον μοναδικό αληθινό ποδηλατόδρομο στην ευρύτερη περιοχή της πόλης μας. Θέλω μια φορά να αναγκάσουμε τον δήμαρχο μας να πει την γνώμη του για το ποδήλατο και με την πρώτη ευκαιρία θα έκανα και ένα ποδηλατάκι δώρο και στον δήμαρχο και στον "πολυμήχανο" νομάρχη μας.

Βαγγέλης Τζισλής

Ανώνυμος είπε...

Διαβαζω εξαιρετικες αποψεις σ αυτο το blog και χαιρομαι!
Κωστα,τα λες πολυ σωστα ,αλλα θα διαφωνησω με την προτροπη σου να γεμισει ποδηλατα η πολη πριν γινει η καταλληλη υποδομη.Ειναι επικινδυνο.Πρεπει να πιεσουμε αλλιως για την δημιουργια ποδηλατοδρομων πρωτα!Δεν ξερω πως,αλλα καποτε πρεπει να γινει η αρχη..
ΥΓ-φοβερο αυτο στη Κοπεγχαγη!Μπραβο τους!
Μαρια Τσ.

Ανώνυμος είπε...

to aygo ekane thn kota,h h kota to aygo?prwta podhlatodromoi kai koultoura h prwta podhlates gia na piesoun tous axreious na ftiaksoun ypodomh?idou to erwthma..
egw tha symfwnhsw me ton kwsta,giati poli apla zoume sthn ellada kai se kanenan den kaigetai karfi an den mpei to agathi sto mati tou-ennow tous pilitikous.yparxei polis kosmos pou an ksipnisei,tha vgei eksw me to podhlato kai tha "kanei " katastash.
Allwste mh ksexnate,otan eimastan paidia,oloi mas eixame ena podhlataki,h zhtousame ap tous goneis na mas paroun toulaxiston.H koultoura tou neoellhna me to aytokinhto klp klp,mpainei pio arga sth zwh mas kai ayto giati den yparxei h enllaktikh apopsh...

Δημητρης είπε...

Xaxaxa γέλασα. Τουλάχιστον εσείς κάνετε ποδήλατο και βλέπετε θάλασσα ( κάτι είναι και αυτό). Έλα Αθήνα, ο δήμαρχος Χαλανδρίου υπερηφανεύεται πως έχει δημιουργήσει τον πρώτο ποδηλατόδρομο στην Αθήνα. Μόνο που...

-για να τον βρεις θες updated gps...
-o συγκεκριμένος δρόμος είναι μία ευθεία 700-800 μέτρων ( το διπλασιο αν θες να τον πάρεις προς τα πίσω, το τριπλασιο να τον ξανακάνεις κτλ κτλ ) χαμένος στο πουθενά.

επομένως να νιώθετε και χαρούμενοι που τον έχετε και μάλιστα σε παραλία!!

ημαρτον!!!

Ανώνυμος είπε...

δεν λέω, καλα τα λες αλλα.... γνωρίζω εκ των εσω οτι γίνεται προσπάθεια για την δημιουργία ποδηλατόδρομων - όπου μπορεί κάτι τέτοιο να ειναι εφικτό σε μια πόλη που δεν δημιουργήθηκε με πρόβλεψη (άλλο μεγάλο θέμα) - και οτι αγαπητέ μου κώστα το σύστημα που είδες στιν κοπεγχάγη θα έρθει και στην θεσσαλονίκη μιάς και πρόκειται να δημοπρατηθεί σύντομα.... βέβαια εάν κανείς προμηθευτής δεν ενδιαφερθεί - όπως έχει συμβεί στο παρελθόν και με άλλα project του δήμου αυτό είναι άλλο.
να τονίσω εδώ όμως το εξής: ελπίζω το σύστημα να γίνει και να λειτουργήσει- ΓΙΑ ΠΟΣΟ ΟΜΩΣ??? ΓΙΑΤΙ ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΦΗΣΕΙ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΟΡΘΙΟ.... ελπίζω λοιπόν να λειτουργήσει το σύστημα χωρίς σε ένα μήνα αυτά τα ποδήλατα να είναι για πέταμα ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ μεταχείρηση......
anyway, απλά ήθελα να π΄ς να μην κράζουμε αβέρτα γιατί υπάρχουν και άνθρωποι που δουλεύουν και πιστεύουν σε πέντε πράγματα και είναι λίγο άδικο να τους παίρνει ΟΛΟΥΣ η μπόρα.....
blogg-buster

kappa p είπε...

Δημητρη,οντως ο δικος μας ποδηλατοδρομος σκιζει απο θεα!ειναι ομως αχρηστος εκει που ειναι!το θεμα λοιπον ειναι-και σ αυτο εχουμε κατι κοινο-να γινουν ποδηλατοδρομοι σε βασικες αρτηριες και δρομους και οχι σε ασχετες τοποθεσιες, για να μπορει ο ποδηλατης να κανει το αυτονοητο:να παει στη δουλεια του ή οπου θελει..
Blog buster,tι να τα κανω τα δωρεαν ποδηλατα-στυλ κοπενχαγης,χωρις ποδηλατοδρομους?ακομα χειροτερα!Μονο αμα αυτη η κινηση συνοδευτει με σχετικα εργα και αλλαγες στους δρομους,θα ειναι θετικη.Και φυσικα υπαρχει κοσμος(και πολυς) μεσα στο δημο που θελει να βοηθησει και εργαζεται γι αυτο.Η κριτικη αφορα την ηγεσια του δημου που αυτη αποφασιζει και εχει το πανω χερι χροοοονια τωρα καιφυσικα εχει και την ευθυνη.Θα μπορουσε οταν σπαταλησε εκατομυρια πριν απο μερικα χρονια για καινουργια πεζοδρομια σε ολους τους κεντρικους δρομους, να κανει κατι και για τα ποδηλατα.Και δεν εννοω παντου,αναγνωριζω την δυσκολια στην χωροταξια της πολης.3-4 κεντρικους δρομους,πχ ενα πειραμα στην Νεα Εγνατια ας πουμε για αρχη..και φυσικα ολα αυτα προυποθετουν και σωστη αστυνομευση, για τα διπλοπαρκαρισμενα αυτοκινητα(την πληρωνουμε την αστυνομευση για να μας κοβει κλησεις αλλωστε)αλλα και σωστη συμπεριφορα απο ολους τους πολιτες,οδηγους και μη.Πρωτος ομως συμορφωθεισας με τα νεα αυτα ηθη θα πρεπει να ειναι ο δημος,ολες οι κρατικες αρχες,που θα πρεπει να δωσει ενεσεις ανακουφισης στο κυκλοφοριακο αντι να βγαζει αποριματοφορα στο κεντρο της πολης Σαββατο μεσημερι την ωρα που κλεινει η αγορα...
Υπαρχουν λυσεις και αυτα που λεμε εδω ειναι λιγα..Υπαρχουν και ανθρωποι μεσα στο δημο που θελουν,αλλα δεν ξερω κατα ποσο μπορουν.Ας γινουν αυτα που πρεπει να γινουν και μετα μιλαμε και για την συμπεριφορα και νοοτροπια του κοσμου...

Ανώνυμος είπε...

ΚΩΣΤΑ ΜΟΥ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΟΣΑ ΛΕΣ ΠΛΗΝ ΤΟΥ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΜΕΝΩ ΠΡΩΤΑ ΕΜΕΙΣ Ο ΚΑΘΑΝΑΣ ΜΑΣ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ - ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΑΝ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ!!!!ΣΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ - ΒΑΘΥΤΕΡΑ!!!! ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΞΟΥΣΙΕΣ .... ΓΙΑΤΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ ΑΛΛΩΣΤΕ.....
blogg-buster

Ανώνυμος είπε...

Διάβασα με πολύ ενδιαφέρον τα σχόλια. Στο θέμα της έντονης και αυξανόμενης παρουσίας ποδηλάτων στους δρόμους της πόλης θα ήθελα να προσθέσω: Πιστεύω ότι ειναι ο μοναδικός τρόπος πρώτο να αλλάξει η νοοτροπία των πολιτών (οδηγοί και πεζοί) ευνοικά απέναντι στο ποδήλατο - και δεύτερο να αρχίσουν πιά οι αρχές να δίνουν μεγαλύτερη σημασία και σοβαρότητα σε ένα εναλλακτικό μέσο μεταφοράς όπως το ποδήλατο. Το BikeRespect.gr έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες σε αυτήν την κατεύθυνση ενθαρρύνοντας τους πολίτες να χρησιμοποιούν το ποδήλατο για τις μετακινήσεις τους στην πόλη. Διοργανώνει μαζικές βόλτες με το ποδήλατο μέσα στην πόλη 3 φορές την εβδομάδα (Δευτέρα από Πλ.Αριστοτέλους στις 18.00, Τετάρτη από Λευκό Πύργο στις 18.00 και Κυριάκη από Λεύκο Πύργο στις 11.00). Υπάρχει θετική ανταπόκριση του κόσμου στις βόλτες- αλλά πρέπει να αυξηθεί η συμμετοχή για να υπάρχουν πολλά ποδήλατα στους δρόμους της πόλης. Μπορεί κανείς να βρεί πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.BikeRespect.gr και να κάνει εγγραφεί (που είναι δωρεάν). Ηδη υπάρχουν πάνω από 1000μέλη !!

Ομηρος Μ.

kappa p είπε...

Ομηρε,πολυτιμη η αναφορα σου!εχω αναφερει και γω το bikerespect σε προηγουμενο σχολιο