Τετάρτη 22 Απριλίου 2020

ΠΑΣΧΑ,ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ.. ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ! ΣΚΕΨΕΙΣ ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ..






Πάει και Ανάσταση και το Πάσχα των Ελλήνων..Φέτος θέλαμε άλλη Ανάσταση μάλλον!
Δεν μου αρέσουν οι σάλτσες ούτε όλα αυτά τα κατεβατά που διαβάζουμε και ακούμε γύρω μας.."όλοι μαζί", "η δικιά μας νίκη", "θα ξαναζήσουμε πάλι τις αγαπημένες μας στιγμές" και όλα τα συναφή. Μπορώ όμως απλά να πω ότι το φετινό Πάσχα είχε έναν διαφορετικό Γολγοθά,αυτόν που τραβάμε όλοι και πρώτοι απ όλους αυτοί που είναι στην πρώτη γραμμή γιατί κακά τα ψέματα οι περισσότεροι είμαστε στα μετόπισθεν. Ξέρετε ποιοί είστε στην 1η γραμμή και δεν χρειάζεστε κανένα χειροκρότημα στα μπαλκόνια.Oι υπόλοιποι απλά περάσαμε ένα Πάσχα τρομοκρατημένοι και κλεισμένοι μέσα στα σπίτια μας΄συναινώντας σε ένα κοινό στόχο.
Για πρώτη φορά ίσως όλοι, μα όλοι ελπίζουμε σε μια Ανάσταση, Ανάταση από δω και πέρα, πέραν από αυτήν που γιορτάζουμε κάθε χρόνο. Το Πάσχα δεν είναι τυχαία γιορτή ακόμα και για αυτούς που δεν πιστεύουν σε κανέναν Θεό. Είναι γεμάτο αισιοδοξία,Άνοιξη,μυρωδιές, συναναστροφές,γέλια, λαμπάδες,κόκκινα αυγά..χωριά..Ανθρώπους. Πράγματα που φέτος τα στερηθήκαμε.Δεν πειράζει αυτό, προέχει η υγεία μας άλλωστε.
Τον κορωνοιό θα τον κερδίσουμε,ελπίζω με τις ελάχιστες απώλειες και ταλαιπωρίες. Το θέμα είναι να κερδίσουμε και όλο αυτό το τέρας που αφήσαμε να αναπτυχθεί ανάμεσα μας και λέγεται τρομοκρατία των ΜΜΕ. Τον φόβο επίσης γιατί ο φόβος γεννά τον πανικό.Δεν σας έκανε εντύπωση οτι έχουν ειπωθεί τόσα ψέματα απο τα ΜΜΕ? Αντιεπιστημονικές συγκρίσεις,φουσκωμένα γεγονότα κα σκόπιμες παραπλανητικές "αναλύσεις". Και ψέματα,πολλά ψέματα.Του στυλ ότι "όλοι είμαστε ίσοι στον ιό" π.χ. Δεν είμαστε ίσοι όλοι,όχι. Και ας προσπαθούν να μας πείσουν ότι οι γαλαζοαίματοι περνούν και αυτοί το ίδιο στις βίλες και στις πισίνες τους με τον ηλικιωμένο στο γηροκομείο ή τον άνεργο σε μια φτωχογειτονιά στο Σάο Πάολο. Aν ενα πράγμα ανέδειξε αυτη η αρρώστια, αυτό ειναι η ανισότητα.
Ίσως όλο αυτό που συμβαίνει αποτελεί μια καλή αφορμή για να αναθεωρήσουμε κάποιες προτεραιότητες στις ζωές μας και κυρίως να κλείσουμε την πόρτα επιτέλους σε ότι εξυπηρετεί αυτό που πραγματικά σκοτώνει τον πολιτισμο και την ανθρωπότητα. Η διάδοση της αποβλάκωσης και η θεοποίηση του χρήματος, το κυνήγι του κέρδους με καθε θυσία.
Αποβλάκωση.. Το σκέφτομαι όποτε ακούω τους γύρω μου να αναμεταδίδουν χωρίς κανένα φίλτρο και κριτική σκέψη ότι μεταδίδει το χαζοκούτι. Όταν ακούω υστερικές κατακραυγές "αγωνίας" προς τους υπόλοιπους κάνοντας μαθήματα ευσυνειδησίας μόνο και μόνο επειδή θέλουν να αποδείξουν ότι κάνουν κάτι καλό προς το γενικό σύνολο, ξεφεύγοντας ίσως από την κενή και μίζερη ζωή τους.Από την άλλη, πολλοί λες και ζουν σε άλλο κόσμο. Συνωμοσιολόγοι και μη,θρησκευόμενοι ή όχι, ουσιαστικά σμπρώχνουν την "ρόδα" προς τα  πίσω! Καμία επαφή με την Επιστήμη, την σωστη πληροφορία, την Γνώση..
Χρήμα .. όλοι ξέρουμε ότι κάποιοι θα κερδίσουν πάρα πολλά λεφτά από αυτή την ιστορία. Ας μην επεκταθώ σε αυτούς. Για τους περισσότερους όμως..Ανάταση σημαίνει και να απεγκλωβιστούμε απο την επερχόμενη οικονομική κρίση γιατί εκει θα κριθεί και η κάθε κυβέρνηση.Στο πως θα μας προσγειώσει "μαλακά" ή στο πως θα μας ρίξει στον γκρεμό μετα απ όλα αυτά. Το να μας κλείσει απλά μέσα στο σπίτι εμένα δεν μου λέει τίποτα,ίσα ίσα με φοβίζει γιατι αυτό ανόιγει την όρεξη σε πολλούς για το πως θα μπορούσε τάχα να είναι έτσι μόνιμα η καθημερινή μας ζωή για μεγάλα χρονικά διαστήματα..Θα είναι Ζωή ομως αυτη?

Το θέμα είναι μετά από όλη αυτή τη κρίση να καταφέρουμε, εκτός από την υγεία μας και τους συναθρώπους μας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, να προστατέψουμε και τα αυτονόητα.Την ανθρώπινη οντότητα έτσι όπως την ξέρουμε,την κοινωνικότητα, τις σχέσεις,την εργασία,το δικαίωμα στην υγεία..την διασκέδαση, την επαφή με περιβάλλον που νοσεί και αυτό, σε πολυ χειρότερο βαθμό απ ότι εμείς ίσως.. Αυριο θα μας πούνε οτι θα χρειαστεί να κάνουμε και άλλες θυσίες ίσως, ότι θα πρέπει να προσαρμοστούμε στις "νέες συνθήκες",να δουλεύουμε από το σπίτι,περισότερες ώρες με λιγότερες απολαβές, οτι το μέλλον η εξέλιξη είναι στην τηλεπικοινωνία κα στην "απόσταση" μεταξύ μας. Ότι τέλος θα χρειαστεί να περιορίσουμε τις ελευθερίες μας προκειμένου να εξασφαλίσουμε την "ασφάλεια" μας. Θα τα δεχτούμε όλα αυτά?
Κάποιοι λένε οτι θα μπορούσαμε να βγούμε και κερδισμένοι, απ όλο αυτό, αρκεί να αρνηθούμε όλα τα παραπάνω, όμως ΤΩΡΑ! Ισως ειναι και μια ευκαιρία για να αποδείξουμε στους εαυτούς μας και στις επόμενες γενιές ότι μπορούμε ακόμα να καθορίζουμε τις μοίρες μας και να κάνουμε καλύτερα πράγματα από τους παλαιότερους!
Ανάσταση λοιπόν και Ανάταση. Υγεία πάνω από όλα,είπαμε.Όμως θα πρέπει να θυμόμαστε ότι μόνο με Ελευθερία η ζωή των ανθρώπων είναι υγιής και έχει αξία.
Χρόνια πολλά!


Δεν υπάρχουν σχόλια: